dijous, 21 d’abril del 2022

CARRER D'EN COMTE

EL PLA DE SANT MIQUEL I ELS SEUS VOLTANTS


Carrer d'en Comte - Imatges: 17 de gener de 2024

CARRER D'EN COMTE

     Noms que ha tingut:
       S. XIII - S. XVI: Carrer d'En Scart. Carrer d'En Icart
       S. XVI: Carrer dels Ortolans
       S. XVI - S. XXI: Carrer d'En Comte
       S. XIX: Carrer d'En Lanuza

     Un Llibre de Censals de 1409 registra “un alberc davant sent Miquel del Pla ... afronta ab lo carrer den Scart”.  El Llibre de la Passada del Mur (1428) l'anomena: “lo carrer den Icart”.  Els llibres de Fogatges (1497 i 1515) posen. respectivament: “lo carrer den Icart Moliner”.  L'any 1501 hi ha un registre del notari Oller: “in vico den Icart moliner”.  

Carrer d'en Comte - Imatges: 6 de desembre de 2021

     Un tal Pere Moliner vivia al carrer d'En Suau segons els Fogatges de 1515.  Aquest nom, Pere Moliner, pot ser bé com a llinatge o bé com a ofici.  Davant del dubte, podria ser Icart moliner o Icart Moliner?  Els termes Scart o Icart: Icart és llinatge català, i d'aquest cognom n'hi ha, encara, a Tarragona.  Scart podria provenir d'una mala redacció en l'escriptura, per un registre de 1496 que diu: “Carrer den Sicart moliner”.  I Sicart també és un altre cognom.  Segurament, la veritable nomenclatura és la d'Icart moliner.  De totes maneres durant el segle XV els registres usen indistintament Scart i Icart.  Una cita del Memoriale Instrumentum (1442) de l'Arxiu Històric Nacional parla d'una casa “in vico den Scart Moliner” afrontant “a parte retro cum cellario de Guillermo Gibert”.  El celler de Can Gibert estava, per tant, al carrer d'En Mediona.

Pilons del carrer d'en Comte - Imatges: 6 de desembre de 2021

     Segons els Fogatges de 1515 eren, en aquest carrer, habitants Pere Comte i la vídua de Francesc Comte; aquesta família vindria tot seguit a suplantar la popularitat d'En Icart moliner.

  
Carrer d'en Comte - Imatges: 6 d'abril de 2023

Carrer d'en Comte - Imatges: 30 de juny de 2023

     Degut als molts hortolans que allí vivien, es troba que a principis del segle XVI la nomenclatura d'aquest carrer ofereix a l'investigador una variant de significació relativa: “lo carrer dels ortolans” segons una Llista de Carrers de Tarragona de l'any 1505.  Els de la família Comte ho eren.

Mural al carrer d'en Comte - Imatge: 6 de desembre de 2021

     En Francesc Comte, hortolà, sembla que donà nom, a finals del segle XV, a aquest carrer; encara es preserva aquesta nomenclatura.  Un registre de 24 d'abril de 1518 parla d'una casa al carrer d'En Comte “la qual confronta amb Francesc Compte hortolà.  Aquest era mort l'any 1516, els Fogatges parlen de la seva vídua.

     Des d'aquesta data els registres repeteixen sempre sovint el mateix nom:

     1560 – “Una casa situada en la ciutat de Tarragona al carrer dels Cavallers affrontant ab lo carrer den Compte ... etc.”;

     1570 – “quoddam hospitium ... in vico den Compte” confrontant “ex alio latere in vico del Compte”.  En el Llibre del Mitg Tall (1715) es pot llegir: “Carrer den Compte”.






Carrer d'en Comte - Imatges: 22 d'abril de 2024

     Com que la pronunciació vulgar, antany, era carrer d'En Comte o carrer del Comte, el poble va creure que la veritable nomenclatura era: carrer del Comte (algun personatge noble titulat).  Aquest Comte era un benemèrit hortolà que vivia en aquells indrets.  En castellanitzar-se la nomenclatura ha quedat carrer d'En Conde.

Carrer d'en Comte.  Al fons, l'església de Sant Miquel del Pla.  Imatge: 1-07-2024

     Honor i glòria d'aquest Carrer, sobretot, fou haver tingut per habitador en el segle XV a Pere Joan imaginaire, o sigui Mestre Pere Joan, l'autor del retaule gòtic de l'altar major de la Seu Primada (que treballà des de 1426 a 1434), el qual tingué la col·laboració de l'escultor Guillem de la Motta, habitador, de la mateixa època, en la propera plaça de Sant Miquel del Pla.  En aquell carrer visqué també l'arquitecte Mestre Pere Miralles.  I no deixa d'ésser una cosa particular que de tres cases antigues d'aquest carrer: Can Gibert, alias Ca l'Abadesa, Can Monravà i Can Monguió, n'hagin sortit en els nostres dies, respectivament, tres benemèrits arquitectes: Josep M. Jujol, gendre de Can Gibert i nascut allí; Francesc de Paula Monravà i Pau Monguiô; tres benemèrites famílies, que compten, també, amb moltes altres glories, i provenen d’honradíssima nissaga de pagesos.  

Carrer d'en Comte.  Al fons, el carrer de Cavallers.  Imatge: 22 d'octubre de 2024

     La nomenclatura administrativa del segle XIX volgué dedicar-li una retolació castellana ben desproveïda de fonament històric-urbà tarragoní.  I Joan de Lanuza, el darrer Justícia d’Aragó, el gran defensor de les llibertats del poble, va gaudir la popularitat una curta temporada.


INVARQUIT

Casa Monravà - Edifici de dos pisos d'alçada amb porta de arc de mig punt a la planta baixa
Imatge: M. T. Eroles i Rigol i J. M. Buqueres i Bach - Agost de 1982




LAS CALLES ANTIGUAS DE TARRAGONA


Carrer d'en Comte - Reliquia arquitecònica del segle XV
Imatges: Miserachs - Anys 50' - Las calles antiguas de Tarragona



PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Tomo 1, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12439



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES