dilluns, 11 d’abril del 2022

PLAÇA D'EN RIPOLL

EL PUIG SARRIER JUSSÀ

PLAÇA D'EN RIPOLL

     Noms que ha tingut:
       S. XIV: Plaça d'En Besora
       S. XV - S. XVI: Plaça d'En Solzina
       S. XVII: Plaça de Mossèn Balle - Carrer de Mossèn Balle
       S. XVIII: Plaça d'En Figuerola
       S. XVIII - S. XXI: Plaça d'En Ripoll - Passatge d'En Ripoll
       S. XIX: Plaça de “los Roquelos” - Plaça del Cid

     El Llibre de Fogatges de 1497 registra “la platza den Besora”; nomenclatura procedent del segle anterior, i motivada per algun habitant popularitzat en aquells indrets.  En la segona meitat del segle XV trobem, però, a Gabriel Solzina que vivia en l'esmentada plaça i ja li donava el nom.  Recordaria, tal volta, a n'En Bernat de Besora, Cònsol de la Ciutat en 1375, o a un altre Bernat propietari i habitant en la Quartera l'any 1428?.

Plaça d'en Ripoll - Imatges: 6 de desembre de 2021

     Gabriel Solzina vivia en la plaça d'En Besora l'any 1497.  En 1488 ja gallejava la popularitat urbana, segons pot deduir-se d'un registre del notari Joan Cornes, de l'any 1428.

     Gabriel Solzina, que sabé perpetuar la nomenclatura fins el segle XVII, era successor d'un altre Gabriel Solzina o d'En Guillem Solzina, ambdós registrats, en el Llibre de la Passada del Mur (1428), com habitants del carrer Major, que seria al començament de l'actual carrer d'En Abad.

     Entrant ja en el segle XVII agafa carta de popularitat urbana un nou personatge: Mossèn Pere Balle, notari.  Les citacions, indistintament, l'anomenen Plaça de Mossèn Balle i Carrer de Mossèn Balle.

 
Plaça d'en Ripoll - Imatges: 12 de gener de 2022

     Una llista de carrers de Tarragona de 1631 registra la “Plaça de Mossèn Balle”.  I el notari Gendre del mateix temps, usa la nomenclatura “Carrer de Mº. Balle”.  Així, l’Inventari d'En Pau Reverter, mercader, en 1631, parla de la casa on habitava i mori.  Mossèn Pere Balle era notari de Tarragona, l'any 1629, segons el Liber Primus Notularum del notari, contemporani seu, Agustí Gendre.

     En el Llibre del Mitg Tall (1715) apareix una nova nomenclatura: “Plassa den Figarola i carrer de Riudecols”.  En Gabriel Figarola vivia en ella vers l'any 1515; d'ell, doncs, o dels seus successors, allí localitzats, deu arrancar el nom de la plaça setcentista de Figarola o de Figuerola.

Plaça d'en Ripoll - Imatges: 12 de gener de 2022

     El Cadastre de 1736 registra, potser oficialment, per primera vegada, la plaça d'En Ripoll.  En l'esmentat Cadastre hi figura “la Casa y Botiga pròpies de María Llimó y Ripoll Vda. la qual tiene alquilada a un payés”.  Aquesta vídua ho era, sens dubte, de Bernat Ripoll, pagès, habitant a la plaça d'En Figuerola, l'any 1715.

     L'historiador Alegret -en la seva monografia Las Calles de Tarragona- suposa que d'aquella llar procedia el Mestre General de l'Orde de Sant Domènec, Fra Tomás Ripoll, fill il·lustre de Tarragona i de la família dels Frares Predicadors.  I per aquest motiu -segons l'autor- la plaça s'anomena d'En Ripoll.  Els documents conviden, explícitament, a concedir la gloria, en tot cas, als progenitors del benemèrit religiós.  La Corporació municipal tarragonina no era, en aquest temps, l'encarregada de retolar els carrers.

Plaça d'en Ripoll i un dels murals - Imatges: 12-01-2022  i  6-12-2021

     El Plànol de la Ciutat de Tarragona, fet per En Ramon Salas i Ricomà, arquitecte provincial, revisat per l'Ajuntament, assenyala, com a nomenclatura relativa, al lloc que commemorem: Pasaje de Ripoll.  Per cert, que aquella via res té de plaça; ans bé, més aviat sembla un passatge o travessa.  S’ha de suposar, però, que aquell recó tarragoní ha sofert algunes urbanitzacions, en diferents èpoques.  Ben poc n'ha quedat de la placeta.  I probablement de dues placetes.

Obres d'urbanització de la plaça d'en Ripoll - Imatge: H. Vallvé - 20-11-1958 - C.I.T.

     Sembla que, al segle XIX, i tal vegada en l'anterior centúria, el poble anomenà aquest lloc: la plaça de “los Roquelos”.  Així es dedueix de la següent citació: “al pie de las escaleras de la casa dé Sitges, caballero barcelonés, cerca de la plaza de los Roquelos, etc.”.

     El Nomenclàtor de 1843 li ofrena la gloriosa dedicatòria de Calle del Cid.  Poc carrer per a un personatge tan gran! Memòria ben minsa i transitòria per un Cabdill de tanta fama... Però, com s'esdevé, sempre, que “cada maestrillo tiene su librillo”, així cada règim polític té les seves glorificacions populars.  Per això va passar el Cid a l'oblit, i va cedir, honrosament, la perpetuïtat als modestos i treballadors membres de la família Ripoll.


PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de;- Las calles antiguas de Tarragona, Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV", Diputació de Tarragona, Sugrañes Hnos. Editores, 1956.

Centre d'Imatges de Tarragona C.I.T.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES