divendres, 4 de febrer del 2022

CARRERS VELLS I PLACES VELLES EN LA PARTIDA DEL PORT

EL PORT I LA POBLACIÓ MARÍTIMA

     Del Camí del Port es ramificaven dos carrers: un que anava pròpiament al Port i un altre que anava al Moll.  Cert registre de 1560 és ben explícit: una casa “in camino del Port” confrontant “cum vicis publicis quarum una itur ad portum et alia al moll”.

     Anteriorment, dos registres del segle XV, fan memòria de l'antic carrer del Port: a) un hort a Tarragona “in vico vocato del Port dicte civitatis” (1460); b) “in vico quo itur al Port dicte civitatis” (1460).   

     Els registres continuen en el segle XVI i arriben fins al segle XVIII.  El notari Damià Rosell en cert protocol de 1541 recorda: “quendam turris sitam in vico del Port, etc.”, i un registre del notari Montserrat (1572) afegeix: “quadam botigiam quam nos habemus et possidemus in portu... cum sit in cantono vici quo itur a dicto portu”.  Fins arribar a l'any 1765 en que el Capbreu de les Poncelles, començant en 1764 recorda una confrontació “ab dit carrer del Port”.

     L'antic carrer del Port, era, més o menys, l’actual carrer d'En Apodaca, i abans el camí del Port.

     Pel que fa a l'antic carrer del Moll, que podria molt bé confondre’s amb l'actual Carrer Reial, proper a l’Abeurador i no llunyà tampoc de l'anterior carrer del Port, partia de cert punt de bifurcació format per una torre (la Torre del Port).  El notari Damià Rosell ha conservat molt bones referències en el seu Extraordinarius: “Totom que entenga comprar aquella bona torra que és de mossèn Luys Delgado, davant lo abeurador, affronta ab Honofre Blay, d'altre part, etc.” “...quendam turris sitam... in vico del Port confrontatam ex una parte cum dicto vico del port et ex alia parte cum vico del moll...-“ (1541).  

     La Plaça del Port i la Plaça del Moll més la petita Placeta de l'Om, amb els dos carrers esmentats, constituïen antany la reduïda àrea urbanitzada del Port de Tarragona.  La nomenclatura estava fonamentada en el lloc que, respectivament, ocupaven.

     Uns Inventaris del notari Gendre (1575) en registrar certs magatzems o barracons posen: “Item altre davall lo mateix portal afrontant amb la Plaça que és al moll.  Segons les Resolucions Consulars de 1595 estava: “la plaça davant lo Moll”.

     Un registre de 1551 ofereix la nomenclatura ben explícita (és del Capbreu de les Poncelles, etc.) sobre la Plaça del Port: “a parte retro cum lo rech dels molins de la Ciutat, a la mar ex alio latere, et a parte ante cum platea dicti portus seu cum riparia maris cum sit in cantono, ço és la primera botiga o tint junt al pont de dit rech versus mare...”.

     Ve registrada en una Resolució Consular de 13 de juny de 1524: “sobre la paret lo honor. en Pere Mensa haige feta en la plassa del port”.

     Sobre la seva localització pot il·lustrar-nos el Capbreu de les Poncelles... començant en 1765: “...lo carrer que va de la plassa de dit port al Portal de St. Carles, ço que va estany”.

     En el segle XVII un pati o placeta, situada en la Partida del Port, segons l’únic registre que s'ha trobat, en fer referència a una casa, s'anomenava la Plaça o Placeta de l'Om: “In parte dicta lo Port” confrontant “...a parte ante cum quodam patio vulgo dicto la plassa de l'hom”.  

     Les dues places del Port sofriren alguna transformació notable, sobre tot amb motiu dels canvis experimentats en la partida marítima de Tarragona a rel de les obres del seu port.  Un protocol de 1765 registra cert pati “o empriu de casa situat en lo port de la present ciutat de Tarragona, y en la Plaça del Mar”.

     Es suposa que la Plaça del Port va convertir-se en la Plaça del Mar; així com la Plaça del Moll va esdevenir mes tard la Plaça d'Olôzaga (ara Plaça dels Carros).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES

Arxiu del blog