diumenge, 27 de febrer del 2022

CASA JOAQUÍN PADRINES

 EDIFICIS

CASA JOAQUÍN PADRINES


Rambla Nova, 57 - Comte de Rius, 23 
     Arquitecte: Ignaci Jordà i Armalich 1871
        Ref.: José M. Monravà López (1940) (1948)
        Ref.: Urbano Rifaterra Espallargas (1998)

     El 6 de gener de 1871, Joaquín Padrines propietari d’un solar a la Rambla de San Juan cantonada amb la prolongació de la del Teatre, sol·licita a l’Ajuntament autorització per edificar una casa, segons els plànols de l’arquitecte Ignaci Jordà i Armalich.

Casa Joaquín Padrines - Plànols de les dues façanes - 13 de gener de 1871 (AHCT)

     Com que no es conserva o no calia presentar memòria del projecte, hem de mirar els plànols de la façanes, per poder constatar que la façana de la Rambla Nova constava de planta baixa, altell i dues plantes, amb quatre obertures per planta; i la façana de Comte de Rius constava de dos cossos: el principal amb planta baixa, altell i dues plantes, amb sis obertures a la planta baixa, de les quals quatre són portes i dues són finestres, a l’altell sis obertures, cinc amb balcó i una finestra, a les plantes primera i segona sis obertures per planta amb balcons; i la façana annexa constava de un cos baix de dues plantes a la planta baixa tres obertures, la central és una finestra i a la primera planta tres obertures amb balconada (ara és la casa nº 21 de Comte de Rius).

Casa Joaquín Padrines - Rambla Nova 57 - 31 de gener de 2022

     El divuit de maig de 1940, Isabel Pérez Monche, propietària llavors dels edificis de Comte de Rius nº 21 i 23, sol·licita permís per reformar i reconstruir la casa afectada per la Guerra Civil.  El projecte i direcció d’obres ho va fer José M. Monravà López.  A la memòria l’arquitecte deia que com era una edificació antiga en que moltes de les seves habitacions no tenien llum i ventilació directa, se devia reformar la seva distribució, construint patis de llum.  A la planta de les golfes s’amplia d’un a quatre habitatges, que disposaran de rebedor,  tres dormitoris, menjador, cuina, rebost i cambra de bany. El pressupost per aquesta obra va ser de 210.000 pessetes.

Casa Joaquín Padrines - Rambla Nova 57 - 5 de febrer de 2022

     A l’any 1948, de nou l’arquitecte J. M. Monravà torna a fer el projecte d’ampliació i reformes a instancies del propietari José Pérez Monche.   A la memòria i als plànols Monravà exposa, que a més de les reformes dels pisos, a l’edifici se l’augmentarà l’alçada amb una planta més.  El projecte va ser aprovat per l’Ajuntament, Fomento i Fiscalia, però com es pot comprovar només mirant la casa, la planta no es va afegir, i a l’expedient no hi cap document que expliqui el perquè.  Encara que se suposa que es van fer les altres reformes i distribucions redactades al projecte.

Casa Joaquín Padrines - Rehabilitació façanes - 19 de maig de 1998 (AHCT) 

     L’altra gran reforma i rehabilitació de l’edifici es va fer a l’any 1998, que va consistir en la rehabilitació de l’edifici i instal·lació d’un ascensor.  El promotor va ser Urbano Rifaterra Guallar en representació de l’empresa Rambla Nova 57.  El projecte ho va dissenyar i dirigir l’estudi d’arquitectura de Urbano Rifaterra Espallargas.  El pressupost total de les obres ascendia a 3.597.420 pessetes.

Casa Joaquín Padrines - Rambla Nova 57 - 5 de febrer de 2022

     Per la privilegiada situació de l’edifici, els locals de la planta baixa que donen a la Rambla Nova sempre van estar ocupats, dels quals destaquen el Banco Central (1958-1998) i des de 1998 l’actual Cortefiel.  Però, els negocis que van estar més temps en els locals d’aquest edifici van ser la sastreria Brell (1877-1957), Barrets Solsona (1879-1956) i Modes Solsona (1879-1956).  

     L’edifici encara té tot el seu caràcter senyorial de la seva primera edificació.  La pedra natural de llisós fins al pis principal, els ampits dels balcons individuals i correguts, el ferro forjat de la balconada, les mènsules, el coronament de la façana, i el bon estat de conservació, ens fa sentir orgullosos de que hagi arribat tan maco fins als nostres dies.


Documentació i plànols: Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona (AHCT)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES

Arxiu del blog