dimecres, 9 de febrer del 2022

CASA JUAN MIRET TERRADA

 EDIFICIS


CASA JUAN MIRET TERRADA

Altres noms: CASA SALAS - FARINES CORNELIO - CLUB GIMNÀSTIC 

Rambla Nova 36 / C. Adrià 2

     Francesc Barba i Masip – 1859
     Ref.: Ramón Salas Ricomà (1882)
     Ref.: Antoni Batlle i Punyet – Josep M. Monravà López (1942)
     Ref.: José M. Bartolomé Anguera (1987)
     Protecció: BCIL-2013



     A primers d’agost de 1859, Juan Miret exposa a l’Ajuntament que darrere de la casa que es proposa construir a la nova Rambla, hi ha d’haver un jardí, les parets del qual donen als carrers Sant Agustí i Governador González (actuals carrer Adrià i carrer d’Armanyà respectivament); i que li convé aixecar immediatament les parets esmentades per tancar el solar; i demana que l’Ajuntament es serveixi a marcar-les, per després fer l’obertura de les rases i establiment de les parets prop de l’hort o jardí.  L’Ajuntament li contesta que per concedir-li el permís haurà de col·locar en altura les parets de prop, al nivell de les rasants que correspon als esmentats carrers conforme se’l marcarà; i com els dos carrers són de força importància, la comissió opina que aquestes parets en qüestió han de ser adornades, a l’efecte de les quals presentarà els dibuixos previnguts al bàndol municipal vigent anàlegs a fi que es proposa.

Dibuixos-plànols de les dos façanes de la casa Juan Miret - 1859

     El 1 de setembre 1859, Juan Miret sol·licita a l’Ajuntament permís per construir la casa a la Rambla, cantonada amb el carrer Sant Agustí.  El projecte i la direcció d’obres van anar a càrrec de l’arquitecte Francisco Barba i Masip.  Durant les obres d’adequació del terreny per construir l’edifici es va trobar un pou ciclopi i una cavitat que recollia l’aigua pluvial utilitzant rases fetes a la roca viva.

     A l’any 1882, Ramon Salas Ricomà va fer les reformes de tres locals de la planta baixa i del entresol, però de moment no s`ha trobat cap document per consultar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona.

     El 1942 començà la construcció d'un xalet interior, segons projecte de l'arquitecte Antoni Batlle i Punyet, essent Josep Maria Monravà i López, el director de l'obra i l'aparellador Enric Gómez de Membrillera i Barrié.

Projecte bàsic i d’execució, apertura de buit al mur de la façana per una porta

     A l’any 1987, Antoni Vallverdú i Llauradó, president del Club Gimnàstic sol·licita llicencia municipal per l’obertura de una porta a l’edifici.  El projecte ho va fer l’arquitecte Josep M. Bartolome Anguela.

EROLES i RIGOL, Maria Teresa - BUQUERAS i BACH, Josep Maria - 12/1982

     L’edifici és de quatre plantes d'alçada.  Aparentment simètric a tota la façana, la seva composició sembla molt equilibrada.  La casa manca, pràcticament, d'ornamentació -fora d'un gran arc de mig punt a la porta d'accés de grans dimensions, puix abraça les dues plantes primeres-.  A la primera planta l'edifici té pedra a la seva façana, mentre que a la resta només les obertures estan emmarcades per aquest material.  Les baranes d'aquestes són de forja.  El capdamunt el tenim balustrat.  Té una estructura general de pati central.


Documentació i plànols: Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona (AHCT)

    

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES

Arxiu del blog