diumenge, 27 de febrer del 2022

CASA GÜELL

EDIFICIS

Casa Güell - Rambla Nova 1 - 1970



     Rambla Nova, 1
Antic edifici: Josep Maria Pujol de Barberà 1913
Nou edifici: José M.ª Monravà López – Pasqual Monravà Gassol (1971-76)


Casa Xavier Güell i Gaya - Autor: Desconegut - 1960
Centre d'Imatges de Tarragona (CIT)

     Josep Maria Pujol de Barberà, va projectar i dirigir l’edifici a la Rambla Nova, número 1, el 1913. L’immoble constava de planta baixa més cinc plantes. La primera planta es va construir directament damunt la roca natural, de manera que restava massissa. Només es va excavar, a la planta baixa des de la Rambla Nova, l’espai necessari per posar les escales per accedir als pisos.

     La casa es va dir casa Güell, el nom del promotor, que era un conegut metge local. Posteriorment, es coneixia popularment com la casa de la dinamita, perquè Sergi Xirinacs, directiu del negoci dels explosius, hi tenia les oficines i l’habitatge. Aquí hi va néixer, el 1936, l’escriptora i poetessa Olga Xirinacs, premiada amb diferents guardons literaris i distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990)

Façana segons projecte original i Firma de Pujol de Barberà - 1912 - Arxiu Pujol 

     Com es pot apreciar a la fotografia i al plànol original, era un edifici modernista, caracteritzat per les corbes suaus de la cornisa superior, i pel delicat treball de les baranes dels balcons. La totalitat de la superfície era acabada amb estuc, marcant carreus, de color rogenc càlid, que el temps no havia aconseguit d’esborrar. Tenia algunes marques d’impactes de metralla dels bombardejos de la guerra civil.

Passeig de les Palmeres i Casa Güell - Anys 1950-1960

     El 25-03-1973 s'inicia l'enderroc, i en el seu lloc el va substituir l’edifici actual, projectat per l’arquitecte Pasqual Monravà Gassol. El nou edifici és més alt: de planta baixa i vuit pisos d’habitatges. En aquella data es va excavar la totalitat de la roca, per obtenir una planta baixa comercial. S’ha mantingut fins els nostres dies, sense variació apreciable. Tot i ser un edifici de qualitat, no resisteix la comparació amb les amables corbes modernistes de la casa Güell. Com detall interessant: en el hall d’entrada es conserva encara parcialment la roca excavada en el segle XIX, amb les empremtes de les barrinades emprades per arrencar-la.

Casa Xavier Güell i Gaya - Autor: H. Vallvé - 1970
Centre d'Imatges de Tarragona (CIT)

     El novembre de 2017 es van celebrar a Tarragona un seguit d’actes commemoratius de la vida i l’obra de l’arquitecte Josep Maria Pujol de Barberà (Tarragona, 1871-1949). El seu paper en la construcció de la ciutat fou cabdal, des que va ser arquitecte municipal (1897), fins el seu cessament, per motius polítics el 1936. Tanmateix, va seguir actiu fins la seva mort el 1949, atropellat en sortir de la visita de les obres del Convent de les Clarisses, al carrer de Ramon y Cajal, número 70, actual seu de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona. Pujol de Barberà és prou conegut per obres de rellevància a Tarragona, que conformaren la ciutat en la primera meitat del segle XX. L’Escorxador (1902, actual Rectorat de la URV), la Casa Ripoll (1913), el Mercat Central (1915), la Cooperativa Obrera Tarraconense (1918) i el Col·legi La Salle (1923). 

Rambla Nova, 1 - 29 d'agost de 2021


ALOGUÍN i PALLACH, Ramon: Un edifici modernista de l’arquitecte Josep M. Pujol de Barberà, a la Rambla Nova de Tarragona, enderrocat el 1975Podall (Montblanc), ISSNe 2014-6957, núm. 6-7 (2017-2018) p. 266-269.


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PÀGINES

Arxiu del blog